Venäläisten kiinteistökaupat Etelä-Savossa

Osallistuin eilen mielenkiintoiseen miniseminaariin, jossa käsiteltiin ”Ulkomaalaisten vapaa-ajan asumisen alueelliset muodot Etelä-Savossa” -hankkeen tuloksia. Eli käytännössä käytiin läpi sitä, minkälaisilla motiiveilla venäläiset ostavat kiinteistöjä Etelä-Savosta. Koska olen itsekin jokusen kiinteistön tältä alueelta venäläisille myynyt ja heidän motiivejaan kiinteistönostoon selvitellyt, oli kiva päästä kuulemaan tutkimuksen tuloksia ja juttelemaan tutkijoiden kanssa.

MajoitusPankko_smallSinänsä tutkimuksen tuloksissa ei ollut mitään uutta eikä ihmeellistä, mutta markkinoinnin näkökulmasta on hyvä pysähtyä välillä pohtimaan mikä lopulta saa venäläisen asiakkaan ostamaan kiinteistön juuri Saimaan rannalta tai Savonlinnasta. Hauska yksityiskohta oli erään pietarilaisen kommentti siitä, että hän on ostanut kiinteistön Savonlinnasta, koska Savonlinna on Suomen kulttuuripääkaupunki, vähän niin kuin Pietari on Venäjän.

Ja niistä motiiveista

Mökkeily on venäläisille tuttu vapaa-ajanviettotapa, siksi venäläisten suosituin tapa viettää loma Suomessa on juuri mökkiloma. Osa ihastuu paikkaan nin paljon, että haluaa ostaa täältä mökin omaksi. Merkittävä syy siihen, että mökki halutaan juuri Suomesta, on Suomen puhtaus ja rauhallisuus. Arki suurkaupungeissa (Pietarissa ja Moskovassa) on todella hektistä ja sen vastapainoksi halutaan todellista slow lifea. Ja missä sellainen onnistuisikaan paremmin kuin Saimaan rannoilla. Jopa Moskovasta saakka vietetään kaikki mahdolliset lomat ja pitkät viikonloput Suomessa omalla mökilla, akkuja lataamassa. Eräs tutkimukseen vastannut pietarilainen totesi: ”Jos aamulla herätessä tuntuu, että haluan tänne, lähden heti”.

Rentoutuminen tarkoittaa myös sitä, että mökkien pitää olla hyvin varusteltuja. Mökille ei tulla tiskaamaan eikä pesemään pyykkiä, vaan aidosti rentoutumaan. Huomattavaa on myös se, että Venäjällä datchoilla on usein kasvimaa, mutta sellaista ei välttämättä haluta Suomen mökille, sillä tänne ei tulla tekemään töitä.

Rantaa ja järviluontoa

Oma ranta on monille tärkeä juttu, sillä Venäjällä ei voi rantaa ostaa. Kaikkinensa puhdasta järviluontoa arvostetaan, onhan kalastaminen ja marjastaminen monen venäläisen suosikkiharrastus. Tai ihan vaan metsässä kävely. Ne venäläiset jotka täältä mökin ostavat, arvostavat myös usein sitä, että ilmasto on samanlainen kuin kotimaassa. Ne jotka kaipaavat helteitä, menevätkin sitten muualle päin maailmaa.

Venäläisten silmissä Suomella on hyvä imago, samoin suomalaisilla. Venäläisten mukaan suomalaiset ovat ystävällisiä, hiljaisia ja rauhallisia ja hymyilevät heille koko ajan. Ei hassumpi mielikuva kansasta joka haluaa kieltää venäläisiltä maan ostamisen.

Tärkeätä on luonnollisesti myös se, että mökki sijaitsee mahdollisimman lähellä rajaa ja että hintataso on kohtuullinen. Venäläisten mökinostajien profiili on muuttunut viime vuosina keskiluokkaisemmaksi ja kaupaksi käyvät nyt myös edulliset vaihtoehdot. Eturintamassa aikoinaan Suomeen saapuneet rikkaat venäläiset menevät nyt muualle kuin Suomeen.

Omia kokemuksia ja havaintoja

Kyselen myös itse aina venäläisiltä asiakkailtani mikä heidät sai ostamaan mökin juuri tältä seudulta. Yksi yhdistävä tekijä kaikilla asiakkaillani, yhtä lukuun ottamatta, on. He kaikki ovat käyneet täällä ensin lomalla ja ihastuneet paikkaan. Yksi asiakkaani lomaili täällä jopa kymmenen vuotta ennen kuin päätyi ostamaan oman mökin. Toinen piipahti oopperajuhlilla ja teki ostopäätöksen saman tien. Tätä taustaa vasten olisi hyvä, että matkailu- ja kiinteistömarkkinoinnissa tehtäisiin tiivistä yhteistyötä.

Ostavatko venäläiset myös jatkossa?

Venäläisten kiinteistökaupat ovat vähentyneet viime vuosina. Miten käy jatkossa, taittuuko hiipuminen vai tyrehtyvätkö kaupat kokonaan niin kuin Suna Kymäläisen aloitteessa toivotaan? Selvää kai kuitenkin on, että 2007-2008 huippuvuosien lukuihin ei enää päästä ellei sitten mahdollinen viisumivapaus tai Parikkalan rajanylityspaikka vaikuta positiivisesti ainakin Etelä-Savon osalta. Tälle vuodelle odotetaan venäläisten kiinteistökauppoja suurin piirtein saman verran kuin viime vuodelle eli noin 360 kpl.

Kuten jo aikaisemmin todettiin, venäläinen ostajajoukko keskiluokkaistuu kovaa vauhtia ja on kiinnostunut yhä enemmän edullisimmista kohteista. Jopa pienet yksiöt ja kaksiot kiinnostavat, miksei edulliset vanhat talotkin. Eilisessä tilaisuudessa tutkimuksen tekijät ehdottivat tietopankkia esim. vanhoista maataloista. Tässä voisi hyvinkin olla ideaa.

Pysy ajan tasalla Venäjän markkinoinnista ja tilaa uutiskirje.