Koronan vaikutus venäläisten matkustamiseen

Koronan vaikutus venäläisten matkustamiseen

Olen pohtinut muutaman asiakkaan kanssa venäläisten matkustusintoa koronan jälkeisessä tilanteessa. Missä vaiheessa kannattaa jatkaa markkinointia ja kuinka venäläiset suhtautuvat tuleviin ulkomaanmatkoihin? Olen koko ajan yhteydessä Venäjälle, ja olen huomannut, että siellä ei tällaista Suomen kaltaista ”Support you local” -mentaliteettia ole olemassa. Kyselin pietarilaiselta ystävältäni asiasta ja hän totesi, että kaikki kaupat kuuluvat mafialle tai omistajat ovat muuten vaan rikollisia, mitä niitä tukemaan. No ehkä totuus ei ole ihan näin musta-valkoinen, mutta suomalaisen matkailutoimialan näkökulmasta on kuitenkin hyvä, että venäläisillä ei ole tarvetta tukea kotimaan matkailua kun tästä kriisistä selvitään.

Mutta että ei menisi pelkästään mielipiteiksi tai arvailuksi, päätimme tehdä VK:ssa pietarilaisille pienen kyselyn siitä, aikovatko he tulla Suomeen toukokuun pitkillä vapailla, mikäli raja on silloin auki. Eli Suomen raja on näillä näkymin suljettu ainakin 13.4. saakka ja Venäjän 30.4. Jos hyvin käy, niin sen jälkeen pääsee taas matkustamaan. Mutta se toki jää nähtäväksi käykö hyvin vai vähän huonommin.

Kysely kohdistettiin yli 25-vuotialle pietarilaisille, jotka ovat käyneet ulkomailla. Kysymys kuului: ”Aiotteko tulla toukokuun vapailla Suomeen jos raja on tuolloin auki”. Kyselyyn vastasi 401 henkilöä 18.3.2020. Ja näin pietarilaiset vastasivat.

  • Kyllä, haluan tulla mökkilomalle 27 %
  • Ei, en aio matkustaa mihinkään 23 %
  • Haluaisin tulla, mutta kaikki riippuu ruplan kurssista 21 %
  • Aion matkustaa ulkomaille, mutta en Suomeen 12 %
  • Kyllä, haluaisin kylpylälomalle 8 %
  • Aion matkustaa kotimaassa 8 %

31 % vastanneista on siis sitä mieltä, että aikoo matkustaa kotimaassa tai ei ollenkaan, loput 70 % haluaa matkustaa ulkomaille ja näistäkin melkein kaikki haluaisivat Suomeen. Alla vielä kyselyyn vastanneiden ikä- ja sukupuolijakauma.

Ruplan kurssi lähti maaliskuun alussa öljykriisin myötä jyrkkään nousuun ja on tätä kirjoitettaessa n. 87. Vielä helmikuussa kurssi oli hieman yli 70, ja tällä tasolla venäläisten matkailijoiden määrä olikin alkuvuonna hyvässä kasvussa. Mutta jos kurssi tasoittuu hieman ja rajat saadaan taas auki, näyttää siltä, että Suomeen saadaan mukava määrä venäläisiä lomailijoita toukokuussa. Nyt kannattaa siis suunnata markkinointitoimenpiteitä Pietarin suuntaan.