Lämpimiä ajatuksia Punkaharjusta

Lämpimiä ajatuksia Punkaharjusta

Tein viime viikolla LinkedInissä kyselyn aiheesta: ”mitkä kaksi asiaa sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Punkaharjusta”. Päädyin Linkkariin siksi, että ajattelin saavani siellä laajemman ja puolueettomamman näkökulman asiaan kuin esimerkiksi Facebookissa, jossa tulee hehkutettua Punkaharjua välillä aika paljonkin. Ja näyttää siltä, että tavoitteeni toteutui. Kysymykseen vastasi yli 100 henkilöä, joista suurin osa ei ole omassa verkostossani. Ja vastausten perusteella voisi päätellä Punkaharjulla olevan ihan erityinen paikka monen ihmisen sydämessä.

Harjualueesta Punkaharju tunnetaan

Ylivoimaisesti yleisin vastaus kyselyyn oli harju, harjualue tai harjureitti. Vuosisadan tien arvonimenkin napannut upea tie sitä reunustavine mäntyineen ja kirkkaana välkkyvine vesineen on todella tehnyt vaikutuksen ihmisiin. Eikä ihme, kirjoittihan jo Topeliuskin aikoinaan: ”Kaikista ihanan Suomen hurmaavista järviseuduista on Punkaharju kaikkein kaunein ja viehättävin. Tuo puolen penikulman pituinen ja melkoisen korkea luonnon vihreä ajatusviiva on samalla niin kapea, että tie monessa kohden täyttää koko sen hieman mutkistelevan harjanteen, ja niin jyrkkä, että syvyys huimaisi, ellei luonnollisina käsipuina molemmin puolin olisi mitä ihanin puisto.”

Harjualue sai siis eniten mainintoja, mutta lähes yhtä suosittu oli Punkaharjun upea luonto yleisesti. Kirkasta Puruvettä, humisevia honkia ja houkuttelevia hiekkarantoja kehuttiin estottomasti. Samoin luonnon tuottamaa rauhaa ja hyvää oloa. Erityisesti tämä seuraava kommentti jäi mieleeni: ”Maisema, joka on silkkaa mindfulnessia. Tunnelma, joka tuo mielenrauhan. 12 vuotta reissasin joka kesä pääkaupunkiseudulta Punkaharjulle mökkeilemään, ja kyllä niitä kahta viikkoa odotettiin koko vuosi. Vuoden ainoat viikot, jolloin pulssi oli normaali.” Ja näinhän se taitaa kuulkaas olla, Punkaharjulla on hyvää tekevä luonto, joka saa ihmisen rauhoittumaan ja voimaan paremmin.

Upeaa työtä Saimi

Kolmanneksi eniten mainintoja sai Hotelli Punkaharju ja sen värikäs perustaja Saimi Hoyer. Saimi on tehnyt aivan huikeata työtä Punkaharjun tunnettuuden eteen, ja tuonut omalla taatulla tyylillään Punkaharjulle aivan uusia tapoja nauttia Saimaan järviluonnosta. Ruokaa, juomaa ja tapahtumia yhdistellään ennakkoluulottomasti laadusta tinkimättä.

Ainutlaatuiset Matkamiesten illallliset kertovat valloittavasti eri aikakausina Punkaharjun kauneudesta vaikuttuneiden taiteilijoiden tarinoita, upeat suomalaisten suunnittelijoiden muotinäytökset hurmaavat, ja ovatpa Suomen eturivin artistitkin tuttu näky Hotelli Punkaharjussa. Sieniä rakastava Saimi on tuonut hotellin tarjontaan myös erittäin suositut sienikurssit, ja tämä näkyi myös vastauksissa, sillä Saimin sieniretket olivat muutamalla vastaajalla sen kahden Punkaharju-asian joukossa.

Retretin uusi tuleminen

Neljänneksi eniten mainintoja sai ehkä hieman yllättäenkin Retretti. Yllättäen siksi, että viimeisin näyttely Retretin luolastossa järjestettiin melkein kymmenen vuotta sitten, vuonna 2012. Mutta onhan se ihan mahtavaa, että Retretin brändi on elänyt näin vahvana. Ja aivan hiljattain saimme hyviä uutisia siitä, että luolastolla on taas oikeus käyttää Retretti-nimeä, ja että ensi kesästä lähtien Retretin luolasto tarjoaa taas ainutlaatuisia elämyksiä. Luolasto on tällä hetkellä mittavassa remontissa, eikä kaikki osia saada valmiiksi tulevalle kesälle, mutta onneksi osa luolastosta saadaan auki.

Punkaharju – Suomen kesän kulttuurikeskus

Retretin lisäksi myös Punkaharjun muu kulttuuritarjonta sai useita mainintoja. Runsasta taidetarjontaa kehuttiin yleisesti, ja erikseen mainittiin myös Metsämuseo Lusto, Johanna Oras ja Aseman Taidelaituri. Nämäkin tahot tekevät hienoa työtä Punkaharjulla. Vanhan aseman valjastaminen näyttelytilaksi on ollut todellinen kulttuuriteko, ja Johanna Oraksen Taidekartano kerää joka kesä huikean määrän taiteenystäviä ympäri Suomen. Ympäri vuoden toimiva Lusto avaa ansiokkaasti suomalaisten metsäsuhdetta.

On oikeastaan ihan käsittämätöntä, kuinka valtava pienen Punkaharjun kulttuuritarjonta voikaan kesäisin olla. Talvitarjontaa ei tunneta vielä niin hyvin kuin kesää, mutta vinkiksi sekin, että Punkaharju on varsin huikea paikka myös talvella. Siitä voi lukea lisää vaikkapa täältä.