Tulevatko ne venäläiset Suomeen uudeksi vuodeksi?

Tulevatko ne venäläiset Suomeen uudeksi vuodeksi?

Ylen toimittaja soitteli viime viikolla ja kyseli mielipidettäni siitä, voisiko venäläisten uudesta vuodesta tulla Savonlinnaan uusi pikkusesonki. Kysymys tuntui hieman oudolta, sillä uusi vuosi on ollut jo pitkään venäläissesonki niin Savonlinnassa kuin muuallakin Suomessa. Vuosikymmenen alussa sesonkia rakennettiin oikein urakalla: kehiteltiin tapahtumia, venäläisille suunnattuja tuotteita ja palveluja ja uuden vuoden juhlia.

Ruplakriisin takia venäläisten matkailijoiden määrä lähti jyrkkään laskuun vuonna 2014, mutta jo viime vuonna matkailijoiden määrä kääntyi takaisin nousuun. Toki ollaan vielä kaukana huippuvuosista, mutta kyllä venäläismatkailijat näkyvät ja kuuluvat Suomen katukuvassa, ja sitä kautta myös tulevan uuden vuoden sesonki näyttää varsin hyvältä. Tekemistä ja kokemista pitää kuitenkin yhteistyössä kehittää edelleen.

Päätimme kysellä venäläisiltä kuuluko matka Suomeen tänä vuonna uuden vuoden suunnitelmiin. Kysely tehtiin Venäjän suurimmassa sosiaalisen median kanavassa VK:ssa ja se kohdennettin pietarilaisiin yli 30-vuotiaisiin matkailusta kiinnostuneisiin henkilöihin. Emme kuitenkaan kysyneet pelkästään sitä, oletko tulossa Suomeen vai et, vaan halusimme kartoittaa pienesti niitä syitä, jotka saavat pietarilaiset suuntamaan autonsa keulan juuri Suomeen uutena vuonna. Ja tässäpä 300:n pietarilaisen vastukset olkaa hyvä.

Oletteko tulossa Suomeen uuden vuoden juhlapyhinä?

  • En ole tulossa Suomeen – 55,1 %
  • Kyllä, tulemme Suomeen siellä siellä on hyvä rentoutua kauniissa luonnossa – 15,9 %
  • Kyllä, erityisesti shoppailu ja uuden vuoden alennukset kiinnostavat – 7,3 %
  • Kyllä, Suomi on niin lähellä ja sinne on helppo tulla – 7 %
  • Kyllä, meitä kiinnostaa uuden vuoden tapahtumat kuten joulumarkkinat ja konsertit – 5,6 %
  • Kyllä, meitä kiinnostaa kalastus ja muut talviaktiviteetit – 2,7 %
  • Kyllä, mietä kiinnostaa kulttuuriohjelma – 2,7 %
  • Kyllä, mutta tulemme vai leimaamaan viisumin – 2,3 %
  • Kyllä, haluamme näyttää lapsille joulupukin kotimaan – 1,3 %

Vastauksissa oli mielenkiintoista se, että kysely jaettiin ensin muutaman suomalaisen yrityksen omissa ryhmissä. Näiden vastausten jakauma oli kovin erilainen kuin lopullinen jakauma. Yritysten ryhmissä mukana olevista vastaajista n. 40 % vastasi, että en ole tulossa Suomeen ja n. 35 % oli sitä mieltä että luonnossa rentoutuminen on tärkeintä. Kun kohderyhmää laajennettiin koskemaan yleisesti matkailusta kiinnostuneisiin pietarilaisiin, jakautuvat vastaukset huomattavasti tasaisemmin. Tämä näkökulma on hyvä ottaa markkinnoissa huomioon. Eli mitä jo nykyiset asiakkaat haluavat ja mitä potentiaaliset asiakkaat haluavat.

Tulisitko meille?

Miten sitten matkailuyrittäjä saisi nuo Suomeen tulossa olevat pietarilaiset kiinnostumaan juuri omista palveluistaan? Ihan ensimmäiseksi kannattaa lukaista kaksi äskettäin tehtyä postausta siitä mistä venäläiset etsivät tietoa Suomen matkaansa varten ja mistä kanavista venäläiset asiakkaat haluavat varauksensa tehdä. Näistä kirjoituksista löytyy vinkkejä siitä, missä kanavissa kannattaa omaa viestiään laittaa jakoon. Yllä olevista vastauksista voi sitten päätellä minkälainen sisältö venäläisasiakkaita kiinnostaa.

Teemme vielä loppuviikosta yhden kyselyn, jossa kysellään mitä erityistä voisimme tarjota venäläisille uuden vuoden lomalla. Tästä sitten lisätietoja vähän myöhemmin. Jos haluat apua Venäjän markkinoinnissa, ota yhteyttä pia@parastasaimaalla.fi. Etsitään juuri sinulle sopiva tapa tavoittaa oikeat asiakkaat oikealla viestillä.