Yandex Direct – hakukonemarkkinointia Venäjällä

Tärkein työkalu venäläisasiakkaiden tavoittamiseksi verkossa on hakukone Yandex. Google kyllä kasvattaa osuuttaan, erityisesti suurissa kaupungeissa, mutta vielä toistaiseksi Yandex on hakukone numero yksi Venäjällä. Kun omien nettisivujen optimointi on saatu kuntoon, on aika aloittaa hakukonemarkkinointi. Hakukonemarkkinointi Yandexissa tehdään Yandex Direct -nimisellä työkalulla. 

Yandex Direct on melkolailla samanlainen palvelu kuin Google AdWords. Yandexia voi käyttää myös englanniksi, mutta mainokset on joka tapauksessa tehtävä venäjäksi, joten ilman venäjänkielen taitoa Yandexissa operointi on haastavaa. Yandexin klikkihinnat ovat nousseet melkoisesti viime aikoina, ja siksi mainokset kannattaa tehdä yhä huolellisemmin ja tarkentaa yhä selkeämmin. Väärillä ja liian yleisillä hakusanoilla saa rahaa menemään kiitettäviä määriä ilman mainittavia tuloksia.

Itse seuraan aktiivisesti Russiansearchtips.com -sivustoa, jonka kautta saa ajankohtaista tietoa siitä, kuinka Yandexia voi käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja mitä uusia ominaisuuksia hakuihin on kulloinkin tullut tai tulossa.

Yandexilla on muuten aivan loistava työkalu, jolla voi käydä katsomassa, paljonko itseään kiinnostavilla hakusanoilla on tehty viimeaikaisia hakuja. Tämä on oiva paikka seurata esim. oman orgaanisen tunnettuuden kasvua vaikkapa kaupunkikohtaisesti.