Venäläiset matkailijat Savonlinnassa

Lueskelin joku aika sitten juttua Lappeenrannan kaupungin tekemästä kyselystä, jossa haastateltiin yli 150 Lappeenrannassa vierailulla ollutta venäläisturistia. Heiltä kyseltiin mm. mistä he olivat saaneet tietoa Lappeenrannasta ja mitä tietoa he kaipaisivat lisää. Koska olen uteliaansorttinen luonteeltani, otin heti yhteyttä Savonlinnan Yrityspalveluihin ja pyysin että josko he voisivat tehdä samanlaisen kyselyn Savonlinnassa. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kyselyn vastaukset ovat työpöydälläni.

VillaSaimaa2Valitettavasti kyselyyn tuli todella vähän vastauksia (yhteensä vain 36 kpl), mutta jotain johtopäätöksiä vastauksista voi ehkä tehdä. Tai ehkä voisi enempi todeta, että vastaukset tukevat sitä käsitystä, joka minulla oman kokemukseni mukaan oli jo ennestään venäläisistä asiakkaista.Vastaajat olivat pääosin Pietarista ja Petroskoista, jokunen myös Moskovasta, Sortavalasta ja Viipurista. Taisipa joku olla Jekaterinburgistakin. Käsittelen alla kuitenkin vain pietarilaisten vastauksia.

Miksi juuri Savonlinnaan?

Ehkä silmiinpistävintä pietarilaisten vastauksissa oli se, että he olivat käymässä Savonlinnassa joko ensimmäistä kertaa tai sitten olivat käyneet yli viisi kertaa. Eli kun tänne ensimmäisen kerran tulee, niin sen jälkeen tullaan aina uudestaan ja uudestaan.

Kun kysyttiin syitä, miksi vastaaja on valinnut matkakohteekseen juuri Savonlinnan, olivat vastaukset hyvin yksimielisiä: Savonlinnan sijainti lähellä rajaa, kaunis kaupunki ja kaunis, puhdas ja rauhoittava luonto. Yllättävän monessa vastauksessa todettiin, että Savonlinna on kulttuurikohde. Ja luonnollisesti Olavinlinna mainittiin usein. Mitään huonoa sanottavaa ei vastaajilla juuri ollut, joku oli maininnut sään, mutta sille emme taida mahtaa mitään 🙂

Suurin osa vastaajista kertoi, että oli saanut tietoa Savonlinnasta ystäviltään. Puskaradion voima on siis Venäjällä suuri edelleen. Hakukoneet, Vkontakte ja erilaiset nettisivut mainittiin myös tiedon lähteinä. Olipa joku lukenut perinteistä esitettäkin. Vastaajilta kysyttiin myös mistä he mieluiten tietoa hakisivat. Ylivoimaisesti toivotuin lähde oli matkailuaiheiset nettisivut, myös Vkontaktesta olisi hyvä saada tietoa.

Mistä varataan?

Lähes kaikki pietarilaiset olivat varanneet majoituksen joko suoraan majoituskohteesta tai jonkun nettisivun kautta. Näitä nettisivuja olivat esim. Booking.com, Hotels.com, huvila.net ja Kakadu. Mutta tuskinpa yhdellekään matkailuyritykselle tulee yllätyksenä, että majoituksen on näissä kanavissa oltava myynnissä jos asiakkaita Venäjältä haluaa.

Painotan vielä, että tämän tutkimuksen otos oli niin pieni, että siitä ei voi vetää mitään tieteellisiä johtopäätöksiä, mutta aivan samansuuntaisia tuloksia olen saanut kun olen tutkinut yksittäisten yritysten asiakkaiden mielipiteitä.

Kyselyn toteuttivat Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijat, kiitos heille ja Kirsti Kurjelle.